Monday, July 23, 2012

MINUM AIR 3 LITER BLN PUASA

Bulan puasa ni memerlukan energy,apatah lagi bagi ibu2 di rumah dan menyusu baby. Sebelum ni saya xpernah bf dalam bulan puasa, maybe masa tasnim dulu sket2 je sbb masa tu dia da setahun, banyak campur. Tp alhamdulillah baby Hanaa ni skrg 2 bulan, fully bf. Bulan puasa ni saya direct feeding je, sbb malas nak turun bawah pump, cuma semalam saya pump gak sbb dia tido lama sangat, da bengkak. Good thing, sambil full direct feeding sambil mama wat stok. Tp mama kena giat train dia nanti after raya, a week before masuk taska tuk minum EBM balik. Actually haritu ada gak ajar minum EBM dgn botol dan dia ok, tp bila da masuk 2 bulan ni dia mcm reject terus EBM..nak direct je. Sian tengok nangis merah muka..akhirnya mama mengalah..

Oklah, nakciter pasal minum air ni. masa xpuasa haritu of course dapat minum 3 liter, no excuse..in fact lebih je selalu. Sbb kita makan, so kita kerapla minum air. Tp tuk blh puasa ni ada 2 waktu je yg kita bebetul minum.Satu masa sahur,satu masa berbuka. Kalo mkn bnyk, mesti tak dapat minum 1.5-2 liter air. Kalo dulu mmg saya takleh sbb nafsu mkn tu bnyk..tambahan plak balik keje kadang2 beli kuih member kat office ke kan..kali ni saya dok umah lagi menghabiskan sisa cuti bersalin ni..dan alhamdulillah saya boleh minum air at least 3 liter sehari..mostly more..camne saya wat?

Actually before puasa haritu sy da start minum herbalife tea mix. bg saya sedap sangat. campur sket je dalam bekas air, just bg rasa sket2 je. Dan saya minum suam. Alhamdulillah, setakat ni blom minum lagi ais ke air sejuk dlm peti. tahlah, tak rasa nak..saya rasa air suam adalah sangat sedap!selain bg rasa hangat badan, boleh membuat kan kita rasa nak minum dan minum dan minum. Mmgla minum ais tu rasa hilang dahaga, tp yerlah kalo da hilang dahaga kita stop minum, so kurangla air yg diminum kan. Dan mostly ais ni mesti diminum dgn air manis..kebiasaannya lah kan.. Biasanya lepas mkn kurma, saya akan minum dulu air suam teamix ni. Tawar tp so refreshing. Dan kita pun tadeklah makan bnyk sangat kan.. (hmm kalo xkurus lagi taktahulah mama..ehehe)

Kesimpulannya macam tulah..masa berbuka biasanya saya boleh minum 2L lebih, dan sahur paling banyak 1.5-2 liter, alhamdulillah..semoga saya xboring minum air suam, insyaAllah..

3 comments:

Mila@Rimbun said...

Kalau berbuka akak selalu buat jus buah, semalam apple+celery, hari ni nak avocado kut.. so blend ais 2 3 ketul sekali, tapi air yg disejukkan dlm peti ais mmg takde.
rasanya akak kurang minum air lah puasa 2 hari ni.. since hari kurang panas, so tak terasa haus sgt kan. Bawa air g terawih pun tak sampai separuh diminum...

TinyTini said...

tini buah mkn gitu aje..cuma harini kena wat jus oren sbb haritu beli agak masam sket..kalo wat jus tu leh campur gula. tp tula, walopun da 2 bln lebih bersalin tini still xle minum air yg suhu biasa tu pun rasa mcm kelat..nak air suam jugak..hihi..

TinyTini said...

tini buah mkn gitu aje..cuma harini kena wat jus oren sbb haritu beli agak masam sket..kalo wat jus tu leh campur gula. tp tula, walopun da 2 bln lebih bersalin tini still xle minum air yg suhu biasa tu pun rasa mcm kelat..nak air suam jugak..hihi..

Related Posts with Thumbnails