Friday, September 07, 2012

BREASTFEEDING UPDATE

Alhamdulillah lagi seminggu cukup 4 bulan BF baby hanaa. Stok susu alhamdulillah masih ada lagi dalam freezer. Cuma masa kat kg masa puasa+raya haritu je stress sket sbb susu merudum, maybe sbb masa tu puasa..hujung2 puasa tu sahur pun xlalu..ehehe..bnyk jer alasan. tp alhamdulillah cukup2 je susu baby hanaa minum cuma tadek wat stok langsung lah masa kat kg tu. Another trouble masa on da way back kami singgah tidur kat kuantan. Masa tu kedai masih abnyak tutup dan kami pun xbiasa area tu. So waktu makan mama da lari, air pun xminum banyak dalam kete, skali lg susu macam x di produce bnyk sangat, bay Hanaa nangis je. Nasib baik lepas tu dia da tidur and by the time dia da bangun stok susu pun ada balik.

I'm sure org lain pun pernah mengalami situasi yang sama. Sekarang lagi lah, sy da start keje dr last week, dua kali je sempat pump kat office.dapatlah between 12-15oz je. tp kadang2 kena guna stok baru ni sbb bila balik umah terlambat sket wat turun stok lama dlm freezer tu xsempat cair sangat esoknya. So saya akan guna satu stok baru tuk baby Hanaa minum pagi2 kat taska kalo dia xsempat nyusu dulu kat rumah.

Menjahit?buat masa ni saya totally stop. Yg last saya jahit adalah baju saya dan anak2 masa before raya. Sbnrnya rasa rugi gak stop buat hobby yg kita suka. tp da namanya hobby kan, aktiviti yg dibuat pada masa lapang. Cuma skrg ni, masa lapang tu dah hampir lupus dari kamus hidup saya. Hopefully buat sementara waktu je. Ni pun berblog masa lunch hour skjp. Masa before balik kg bln puasa haritu, ada dpt tempahan baru, 200 pcs bag tp saya terpaksa tolak sbb taksempat. Org tu nak tuk nikah anaknya by december..tp still saya takberani nak commit nakbuat. Sbb bb hanaa lately suka berjaga lambat tidur, so saya mmg totally flat. Balik keje urus anak2, kol 12-1am hanaa tidur then sometimes 2 kali nyusu sometimes skali..ada gak dia bergerak2 taklena tidur ke..so pagi bangun kol 5 tu paling lambat, mostly kol 415-430 pagi sbb bb bgn nyusu. so mane tak flatnya bila balik keje tu..

Oklah, nanti saya bercerita lagi. Thanks for your time.

2 comments:

NoEn said...

insyaAllah mama boleh bf sampai hana 2tahun...turun naik hasil tenusu bak irama dlm perjalanan penyusuan...yg penting mama jgn stress n enjoy the moment...insyaAllah pasti ad rezeki untuk hana ;)

TinyTini said...

insyaAllah..thanks noen for the du'aa..really need support from everyone kan, baru tak stress..ehehe

Related Posts with Thumbnails