Thursday, September 20, 2012

PENGORBANAN...

Fasa yg harus dilalui oleh semua ibu adalah menghadapi sakit pening anak2. Sekarang sy agak stress sket sbb baby baru 3 minggu hantar da selsema batuk, anak2 yg lain pun da start. Tp tu la skrg musim hujan-panas-hujan, suhu tak menentu.so malam2 tido-bangun-tido kita pun rasa macam xsehat. Nasib baik bergilir2 dgn hubby.Walau ape pun, Alhamdulillah kita masih sehat meneruskan rutin harian. Saya,da keje kat bahagian baru minggu ni. InsyaAllah semoga segalanya dipermudahkan.
Ada gak kawan2 tanya saya, mcm mane saya manage dgn anak 3, fulltime keje, exclusively bf lak tu..ehe, mmg sangat amat mencabar, tambah plak keje jauh di KL, dok di Bangi. Jwpnnya adalah
berkorban. Saya kena berkorban banyak benda seperti, korban masa rehat/santai2,korban tengok tv,korban waktu tidur, korban waktu makan, singkatkan waktu masak dan sebagainya. Kalau dapat tidur 4 jam tuk mmg nikmatlah. Standard 3 jam tu pun berselang2 dgn bangun. Kalau masa baby xbatuk boleh tidur lama sket sbb ada dia bangun skali dua je tuk nyusu..
Bila da macam ni teringat zaman dulu2 mak2 kita..anak2 ramai, tadek kemudahan seperti microwave, washing machine bagai kan..Itulah namanya pergorbanan tuk anak-anak dan keluarga. Dan masa ni jugaklah kita kenal dgn suami kita. Kalau yang jenis dok saja goyang kaki lepak dgn member tu mmg takpatutlah, kesian si isteri. Kerja orang perempuan takpernah abis. Kerjasama tu penting. Alhamdulillah suami saya memahami. In fact masa interview dulu pun management tanya macam mane saya survive keje sbb dok division hectic/adhoc work with 3 kids, dan saya jawab thank God for my wonderful understanding husband. He help me a lot especially the laundry jobs, lipat kain, washing the dishes and all. Alhamdulillah.
Semoga Allah permudahkan urusan kami dan urusan anda semua juga. InsyaAllah..

4 comments:

NoEn said...

betul tu kerjasama sgt penting...sy pun masa husband ad kat rumah, kerja basuh, jemur bj, kemas umah, masak sume dia yg buat...sy relax aje...kiki

Mila@Rimbun said...

Baru 3 tuh tini... ada orang lg ramai anak kan. my exec, ada yg 5 anak, ada baby, full BF, dok jauh jugak tuh, rasanya area bangi jugak tp kerja kat KL ni... nampak mcm ok jer hihi. Tp who knows kan.. apa pun syukur dengan apa yg Allah bg.

Kak Aya said...

salam Tini...

macam tu la bila dah jadi mak ni kan? macam2 perkara perlu dikorbankan..

semoga Tini dapat menempuhnya dengan penuh kesabaran ye!

TinyTini said...

Noen:Kerjasama kunci kebahagian rumahtangga

KakMila:5?huhu..tp tula, org nampak ok,siap je nakgi keje, tp kita yg melaluinya, Allah je yg tahu..huhu..syukur sgt dpt peluang ni dan mengharunginya..

KakAya:Kak aya, thanks for the great support and du'aa, really appreciate it.

Related Posts with Thumbnails