Wednesday, March 21, 2012

ADAKAH ANDA INGIN BERSALIN DI RUMAH?

Itu adalah soalan yang ditanya kepada saya masa saya nak bersalinkan Tasnim dulu..ni nak cerita pengalaman bersalin anak kedua, rentetan entry kisah saya bersalin anak first haritu..masa tu bulan puasa, due tasnim dekat2 raya gak sebenarnya..so saya balik kg awal sket. A day before saya bersalin tu, ada 2 orang nurse klinik desa datang rumah saya. Diorang ada rekod saya since saya da balik awal, saya da wat checkup kat klinik desa berdekatan rumah ma saya. Masa diorang tanya tu, saya macam teragak, sbb adik tgh amik UPSR, nanti pengsan diorang dgr saya jerit, takleh baca buku. Dahla esoknya tu hari last.

Then diorang tukar offer, nak bersalin kat klinik desa tak? Saya tanya kenapa. Rupanya salah sorang dari mereka tu da staffnurse tp lom jadi bidan. nak complete jadi bidan tu kena sambut satu kelahiran, macam tu lah lebih kurang bunyinya. Saya pun kata nanti saya fikir dulu.

Keesokan harinya, jam 3pm masa tu saya sdg berfacebook..tiba2 rasa macam contraction yg kuat sangat. Then saya call hubby suh standby balik. Hubby nak apply cuti tp bos dia tak bagi sbb kata saya blom bersalin. Then kol 330 pm saya gi klinik desa tu dgn ma & abah. Fahmi pun ikut skali..ehehe. Then nurse kata saya da buka 2cm, confirm bersalin harini, boleh suruh hubby balik..nurse suh balik saya buka puasa dulu, diorang pun nak buka puasa gak, then datang balik lepas magrib or isyak.

So, saya apa lagi dgn confident suh hubby balik without applying leave. Tawakkal je. Dia takboleh beli tiket kat KL Sentral da, kena gi LCCT terus. Dgn sehelai sepinggang dia pun gi LCCT naik bas tuk naik flight ke KB. nasib baik tiket masih ada. Kebetulan plak hari kejadian tu dia keje naik komuter, kunci kereta tinggal kat sepupu..so dia gi amik kereta kat parking komuter. Flight dia dalam kol 8 lebih macam tu kot. Berbuka dgn roti je katanya..ehehe..syian hubby.

Dalam kol 840 pm macam tu saya rasa contraction lagi cepat dan cepat. So, ma & abah dan tidak ketinggalan gak Fahmi datang ikut skali ke klinik desa tersebut..masa tu saya dah takpk nakgi HUSM ke ape, terus gi klinik desa tadi je..macam tawakkal gitulah..ehehe..

Then kol 950 pm hubby da sampai dari airport, abah & Fahmi gi amik. Masa tu saya kat klinik desa dgn ma.lama borak2 dgn nurse. Sambil2 melayan sakit contraction salah sorang nurse yg da expert 9 thn sambut kelahiran orang kampung tu ceritalah pengalaman dia sambut baby dalam motor bot lah, dlm ambulan lah, musim banjir lah..mcm2 cerita sbb dulu dia ditugaskan di pendalaman. Hubby mula2 datang tengok saya dulu then depa semua balik sbb semua lom makan nasi lagi, kelam kabut. ma & abah pun jamah kurma & kuih je masa berbuka tadi.

Then dalam kol 11pm tu saya minta nurse call hubby saya da tak leh nak bercakap dok tahan sakit. Hubby & ma sampai. Fahmi dgn abah tunggu kat luar bilik kat klinik desa tu. Dgn ma & hubby dan dua orang nurse tu dok picit2 dan berada disisi saya, saya kurang sket sakit, special treatment gitu, kat labor room mane ada..hihi..yg saya tabik spring adalah, nurse tu guna jam randik je nak check tempoh contraction saya tu.takde mesin CTG bagai, saya pun hanya baring atas tikar getah atas lantai papan klinik desa.

Alhamdulillah, kol 1140 pm saya selamat melahirkan seorang puteri, Damia Tasnim pada 090909, bersamaan 19 Ramadhan..syukur anugerah Allah yang tidak terhingga, lahir di bulan Ramadhan Al-Mubarak..ni induce, no ephidural..nothing, sampai tadek ubat bius pun untuk jahit. Tp masa jahit tu, hanya Allah yang tahu, siksanya kena jahit hidup2..suara saya serak menahan rasa sakit. Tp bak kata nurse, tak bius lagi cepat baik dan saya harus mengakui kebenarannya. 3 hari saya da berjalan elok je. sbb katanya daging tak bengkak, kalo bius daging bengkak..

Dua jam kemudian saya pun da tak pening da, siap nurse da basuh bersih2 uri, kami pun pulang. Saya kena menuruni tangga klinik desa itu dgn penuh hati2..alhamdulillah.tak keluar duit walau satu sen pun..iyerlah ribu riban pun sakit nya sama gak kan..

Tp tulah, kali ni plan nak bersalin kat Bangi, so macam kena bersalin kat An-Nur je, sbb da wat checkup kat situ kan..insyaAllah ada rezeki nak bersalin kat An-Nur..doakan saya dipermudahkan untuk bersalin anak ketiga ni. Amiin..

4 comments:

Green Tree said...

salam. possible tak kalau kawan saya ingin bersalin di rumah? dia tinggal di ttdi, sedang mencari bidan berpengalaman untuk sambut anaknya yang bakal lahir

TinyTini said...

Salam.tq for the comment.sy xsure skrg ada lg tak program mcm tu..blh contact.mane mane govt.hospital tanya possibility.sbb dulu ada programme yg mane mane nurse nk jadi bidan dia kena cari org yg volunteer.nk bersalin kat rumah..tp ada syaratnya kalo xsilap.bkn ank sulung..xde penyakit

Green Tree said...

ok. terima kasih banyak :)

Green Tree said...

ok. terima kasih banyak :)

Related Posts with Thumbnails