Wednesday, April 18, 2012

SI DIA MENJAHIT, SI DIA MENANAM..

Ecece..tajuk macam ayat tadek keje la plak..tgh2 tension wat input tuk international magazine ni kita merayau kejap ye..lgpun da nak lunch hour ni..tak keluar pun..

Anyway, layanzz gambar tanaman hasil usaha hubby ni..kalo sy suka menjahit, dia plak suka gak menanam ni..

sorry gambar terbalik..bendi ni sedap sangat, tadek chemical kan..makan pun fresh je..biasa saya celur je atau masak tumis dgn ikan bilis/udang kering dgn cili padi dan bawang putih..kadang campur belacan..huhu~~ makan dgn nasi panas2..cukup2 tuk 2 org mkn..kadang2 takcukup gak kalo kuar sebijik je..huhu~~

belakang bendi tu ada pokok lengkuas & kunyit,kalo rajin gali ler, kalo nak urgent & malas nak gali kadang2 beli gak la jawabnya..


kacang panjang ni sama ada makan fresh gitu cicah budu atau masak macam bendi tadi..ada wat sayur lemak putih campur dgn sayur lain..cukuplah setakat me & hubby je..


ni mmg wajib guna kalo masak tomyam.nakbeli kat kedai pakej dia bnyk helai kan..kadang2 bukan bnyk pun guna, the rest membazir, yela bkn hari2 masak tomyam kan..



daun pandan & pegaga..pandan tu pun da buang separuh, semak sbb terlalu subur mencanak naik daun2nya..pegaga wat ulam je..hubby suka..


ni plak deretan lidah buaya..ada lagi sederet on the other side, da berapa orang datang nak pokok ni sbb subur sangat, kami bg dgn pasu2 skali..berguna bila time anak demam kan..kalo ma saya datang pun dia suka guna ni tempek kat muka..


ada lupa nak amik gambar kat luar pagar ada dua rumpun serai..subur dan gemok2, jiran2 selalu gak amik wat masak2..kitaorang lg suka sbb bkn hari2 masak guna serai kan.. berbudi pada tanah ni untung, dapat hasil..boleh lah jimat sket2 selain puas hati dapat makan yg tanam dgn tangan sendiri,tak letak racun bagai..ni baru tanah sekangkang kera, kalo tanah luas lagi insyaAllah lagi banyak ditanamnya ni..

ok..thanks peeps for reading..

4 comments:

NoEn said...

mcm husband sy..suka bercucuk tanam..tapi syg, selalu sgt tanaman monyet rosakkan...dh la husband dpt jenguk wiken jer...tapi pernah la merasa sayur tanam sendiri..hehe

TinyTini said...

oklah tu, at least pernah merasa.umah kami bkn monyet yg rosakkan, tp ada ulat..tu yg kadang2 hubby balut dgn menda hijau tu tanak bgi ulat masuk..ehehe

Kak Aya said...

wah rajinnya suami tini bercucuk tanam...memang untung kalau rajin bertanam begini..jimat dan menyihatkan.

TinyTini said...

tu la kak aya, we wish ada tanah lagi banyak..boleh tanam durian skali haha..mane tahu dpt durian runtuh! :P

Related Posts with Thumbnails