Tuesday, September 21, 2010

TELAN

Sometimes in April 2010 (Fahmi was 2 and half year old)

Mama: Fahmi, jom mama suap nasi ayam?
Fahmi: Mama mashak? (masak)
Mama: Iye. Baca doa dulu
Fahmi: (baca doa makan)

Mama terus suap, tp baru je satu suap;

Fahmi: Nak lagi (sambil mengunyah, baru separuh telan)
Mama: Telan dulu, telan dulu!
Fahmi: (telan and then followed by nganga)

A week later

We were having Nasi Arab at a restaurant with some other customers.

Mama: Fahmi, jom mama suap?
Fahmi: Fahmi da kenyang (sambil mencuba untuk menyucuk straw air kotak oren arab)

Mama tengah mengunyah, tp bila nampak aksi Fahmi yang hampir menumpahkan air yang penuh itu;

Mama: Fahmi, meh mama minum, mama nak sket, nak sket! (nasi masih bersisa dalam mulut,tp takut air tumpah punya pasal)

Fahmi: Mama telan dulu, telan dulu (dengan suara yg agak kuat)
Mama: (aiseh..orang lain dengar plak tu..)
Papa: Hehehe..

7 comments:

AFITI said...

salam,
interesting entry..

kanak2 mudah "merakam" peristiwa yang lepas..pembelajaran sosial..nice!

sy nk share, ada 1 blog yang sy sllu follow..psl knk2 y pnh kuar kt pper pasal bdk tu.. ni linknya kak..

http://darwishndarwisya.blogspot.com/

Intan Inn said...

hehhhe..tersenyum intn bace dialog tue..erm sbb pernah terjadi juga kat intan..anak2 cakap mcm tue juga..hhehe

TinyTini said...

Afiti: Thanks for visiting. lama tak dgr cerita, awak cikgu kat mane skrg?

Intan: tula...macam2 lagi karenah si fahmi tu..ehehe

AFITI said...

kak tini..saya kjer di upsi same like ur brother...lom posting ag..senior2 dlu posting..huhu...kak tini..sy tgh bjinak2 gak mjahit..huhu..tp tgh blaja2 jahit manik..tp nk blaja jahit apa tah..y kiut2 mcm k.tini buat tu..cmner eh..nk blaja...kt tenet ada tunjuk x..?

TinyTini said...

kalau beg tu cuba tengok2 DIY Bag Lover, kalau yg felt tu (ex: hp charm) cute2 tu kena search kat internet gak. tp yg tu akak try & error sbb akak ni jenis tak pandai ikut tutorial sangat, kena cuba2..ehehe, yg penting minat, smua jadi!

AFITI said...

y ni ntah apa org panggil

http://tinicraft.blogspot.com/2010/05/my-feltcraft-collection-rm2-per-pc.html

y kelim2 tepi tu..mcm kereta, rama2,hair clip tu..hukhuk

AFITI said...

kalau y beg tuh..xbmnt nk buat ag..haha...mcm payah je..kna ada msin jahit sdri dlu..tkut nk guna mesin jahit mak..kang rosak dia pny..lak..huhu...

panggil apa ek..y kecik2 tu..xtau nk sebut...y jahit n kelim2 tepi tu.,..

Related Posts with Thumbnails