Wednesday, September 01, 2010

I FEEL SO GREAT WHEN I MANAGED TO SEW BAJU KURUNG & BAJU MELAYU FOR THE FIRST TIME!

Alhamdulillah, I feel so great when these two - damia's baju kurung & fahmi's baju melayu are done! Finally..Walaupun ada 200% cacat cela, jahit tetas, dan seharusnya diperbaiki bnyk lagi, tapi saya senyum sampai ke telinga! Iyalah kan, this is my first time jahit these two, baju raya anak-anak plak tu..maklumlah nak sedondon..baju raya mama & papa da siap tempah..hihihi..yg anak2 ni bukan tanak tempah je, tp nak feel sendiri..mmg I feel so great, rasa macam dapat jahit 10 beg je..huhu (sungguh complicated rasanya actually..huhu)



Ni baju Damia Tasnim. (adalah rupa) Baju kurung. Letak label mama..ehehe
Ada button love hijau.

Siap lengan, leher & bawah baju jahit love2 lagi (corak kat mesin brother je, tp syok gak layan corak2 tu)


Kecacatan yg perlu diperbaiki:-


1. Masa amik ukuran tu betul2, kalau tak terlebar bahu sket (ehe, ada hikmahnya, tadeklah susah sangat nak sarung/bukak baju, hek..cover)

2. Potong leher kena ikut pelan, kalau tak jadi macam atas tu terlebih dalam lak bhgn belakang tu.. (takperlah mama, kepala adik besar..ehehe)



3. Nampak singkat sket, macam baju kurung kedah lak (eh mane ada..ok la tu senang adik nak merangkak sana sini..)






Ni plak Baju Melayu Fahmi - tak letak my label, knowing Fahmi he's quite sensitive with labels at the back.
Ada button lil dolphin hijau
Kecacatan yg perlu diperbaiki:-
1. Lengan terpanjang sket, over budget plak.
2. Poket takpayah potong macam tu, wat petak je senang (kurang sakit kepala..ehehe)

3. Kekemasan leher perlu diperbaiki tahap kronik (blh refer gambar bawah)
ok gak brother ni bnyk corak leh pilih..ehehe


corak hujung baju, lengan, leher & poket sedondon je.

Mesej dari entry ini:

1. Saya bersyukur sangat2 walaupun takpernah ada pengalaman jahit baju kurung/melayu sendiri, tapi da jadi kenyataan untuk anak2 sendiri lak tu, at least ada rupa baju..huhuhu

2. Jgn too excited, nanti salah amik ukuran (huhu)

3. Pergi jahit tepi kat kedai hari lain2 untuk baju yg sama corak untuk elakkan kekeliruan tuan kedai (macam kes ni, badan damia jadi badan fahmi sbb tukang jahit tepi salah masuk plastik yg saya da asing kan..sebbaik perasan)

4. Last but not least - there's nothing wrong of trying new things!

5 comments:

Mila@Rimbun said...

tahniah...
everything start with first time.. nnt akan ada yg ke 2 n ke 3 plak.. insyallah.

kalau untuk leher baju tuh, normally akak lipat, gosok n tanda titik tengah dulu. untuk bahagian belakang akak cuma naikkan dlm 1cm jer. baru ngam2 bila pakai tak terangkat kat belah depan n tak plak terbelakang sgt.

untuk kocek plak, jahit dulu keliling poket dengan jahitan besar2, then tarik skit benang tuh kat bahagian bucu, then gosok dulu bg cantik, then baru jahitkan kat badan baju. insyallah tak susah sgt.

Haida Hussin said...

Tahniah dapat buat sendiri baju raya anak2. Cantik warna tu..:-)
Saya sendiri pun masih juga kurang kemas bila bahagian poket baju sebab saya memang malas nak gosok dulu or jelujur dulu.. :-) dan biasanya saya tak letak poket dibhgan atas sebab saya suka tengok baju melayu yang ada 2 poket bawah shj. Tapi nak buat macamana.. saya ada 3 anak lelaki jadi terpaksalah jugak jahitkan baju melayu.. tak larat nak menempah.. mhl!

TinyTini said...

KakMila, thanks for the advice. tini ni masih gear satu lagi..huhu..first time..tatau la nak repeat ke tak..

K.Haida:Tula..kadang2 bkn sbb mahal..kalo beli siap da murah skrg..tp feel seorang ibu jahit baju anak tu mmg lain la kan..ehehe

zu_e9 said...

hye akak...
cantik hasil jahitan akak wlpn baru dok gear satu..saya pun masih dok blaja gak lg..
nk mpkemaskan jahitan bg nmpk elok..hihi...
pape pun tahniah..bj raya tetap leh pakai sedondon gak..lebih bangga dgn hasil tgn sendiri lak tu..

TinyTini said...

betul tu zu..bangga la gak..tp 200% lagi kena baiki..ehehe

Related Posts with Thumbnails