Thursday, June 10, 2010

BERNINA KE JANOME?

Saya tengah berkira2 nak beli mesin jahit baru..tapi tak boleh decide mane satu..sape2 yg gune any of these machines, boleh tak bg suggestion / advice..help me please..thanks!

7 comments:

MyBotanG said...

salam from Japan,
Mesin first saya singer computer 7900 (maybe x de model tu kat Msia), setahun kemudian saya beli 2nd machine - Janome super secio (pun x de kat mesia). saya tak penah try bernina so tak bley nak compare but i've been using my Janome for one year now, mmg tip top and tak de problem lansung.. and saya ni menjahit about 3-4 hours daily - Janome saya tu is all in one machine, jahit biasa, embroiderry and quilting.. mmg saya amat puas hati.. and bebaru ni saya tamak, saya tambah satu lagi mesin baru yg lama (from 2nd hand shop) brand brother, almost antique and bleh jahit lurus jek.. my mom said - dulu heboh nak mesin paling canggih, la ni gostan carik yg paling simple.. heheh
p/s - sorry la if tak membantu lansung.. and cuma menambah kekeliruan :~

TinyTini said...

waaa..akak..thanks for sharing..saya pun da berat kepada janome gak ni sbb dia ada kelas gak..kalai bernina tu tadek kelas jahit2..ehehe

Azura said...

salam tini..
saya baru beli mesin jahit bernina tp yg simple punya...jenis bernette E82e.. saya beli dgn zila kasim.. boleh beli tunai atau main kutu....
ok gaklah banyak jugak fungsi dia... saya hanya jahit biasa2 je. mesin nii leh buat quilt juga tp yg simple2 aje kot. saya pun belum banyak operate lagi mesin tu....

Azura said...

salam tini..
lagi 1 mesin bernina ni ada button tuk jahit sendiri...nak masuk benang takyah suh cik abang tolong.... mesin ni boleh tolongkan...heeee cubalah.....

TinyTini said...

azura, thnks for your comment.hmm..tp tu la..bernina tadek kelas macam janome kan? (tp janome ada oun, blom tentu saya dapat pergi..ehehe)

Geerms said...

salam kenal..
tertarik ngan topik nih. Kalau dah beli..kiranye lambatlah sy sampai sini. Mesin2 sy:- singer hitam(dlm kotak kayu jd no8 wonders), mesin jahit elna2006(10thn guna je, motor rosak tukar motor baru dh xbest guna), jahit tepi elna 614DE (1999 guna sampai la ni),Singer 20U43A (mesin sulam goyang guna lutut tp dah convert jahit lurus),mesin jahit janome2049, mesin industri takde brand, jahit tepi Yamata dan yg latest mesin sulam komputer janome mc300e. Bernina xpernah guna
kalau nk beli mesin, kena tahu nak guna jahit apa? kalau nak jahit langsir, lbh baik mesin industri,kalau kegunaan jahit bag ni..janome2049 yg sy guna ni rasanya ok dah sbb boley jhit yg TEBAL memang confident.(ade kelas free, ada cd percuma, dpt buku 36 jenis projek, tapak2 mesin).tp lg best kalau ada yg berkaki lg senang nk letak kain. kalau nk menyulam, beli yg ada sulam.Orang kata jgn campur2 kegunaannya sat wat sulam, sat jahit lurus.pendek umur mesin.
..jgn mare klau TIDAK membantu..*risau seriau

TinyTini said...

wahh..thanks sbb bnyk memberi idea..tula..skrg tgh finalize goal tuk long term..ehehe..

Related Posts with Thumbnails