Friday, October 21, 2011

NAK BIBIK KE TANAK BIBIK

Bila anak da nak masuk 3 ni, persoalan ini mula timbul di fikirian kami suami isteri. Tgh dalam dilema, nak amik bibik ke tanak. Kalau ikut keperluan mmg perlu sangat dgn kami yg bekerja keluar pagi balik senja ni. tp dgn pelbagai masalah yg timbul macam2 skrg, tak berani plak nak amik risiko.. kawan2 boleh tolong bagi suggestion tak? thanks a lot! really appreciate it.

9 comments:

Mila@Rimbun said...

takyah ler tini.. mcm2 citer pasal bibik ni.. better lg hantar nursery n utk kerja2 cleaning tuh ambik weekend cleaner jer dah lah.

TinyTini said...

tu la kak..hubby pun macam berbelah bagi..lagipun tini rela rumah bersepah dari anak bersepah nanti..

Kak Aya said...

betul cadangan Mila kat atas tu...tak berani nak bagi bibik jaga baby yang kecik tu...tp nak kena pilih2 nursery jugak, hari tu kawan ofis kehilangan salah sorang kembar dia selepas tersedak susu di nursery, baru je lagi abis pantang.

NoEn said...

yup..sokong ngan pendapat k.mila...amik weekend cleaner..payah nk carik bibik yg betul baik sekarang ni..klo amik bibik sekali pn, jgn bg bibik masak..

diLa said...

salam tini..tahniah nk dpt bby baru!! best uuu bau baby hehehe..

amik bibik ni ade pro & cons la actually..pro nye selamat anak2 kt umh, ade org tlg jg umh+kemas umh+sidai lipat kain..kite balik tu xyh dh bt hauschores..fokus kt anak je, unless kalo masak sndiri so blik tu masak la dlu..(sbb ade org x bg bibik msk..)

cons nye, alahai..hati ni Tuhan je tau 'ape la agk nye bibik tu bt kt budak2 tuh..mkn ape gak nye bdk2 kt umh ni..' hihihi..& yg plg xleh blah - xde dh privacy kt umh sndirik..tgk tv ngn incik hubby, bibik pn nk nengok tv gak huhu..g memane kne bwk bibik..& ade byk lg cons nye (bias x pendapat?? heheheh)

tp xpe la..tini timbang2 la dlu..kalo dpt bibik yg baek insyaAllah selamat punyer.. :D

Meor Shahrullizam said...

Salam Tini...

Meor Shahrullizam said...

Assalam Tini, bagi saya kaum Adam ni kalau ada bibik kat rumah pergerakan tu agak terbatas, ialah nak tidur or terlelap depan TV pun segan takut terselak apa2 lak kang...kan susah. lagi satu kalau boleh dapat makan air tangan isteri lagi beeesssttt.....Bibik ni kalau dpt yg ok ok la...,kalau dpt yg tak ok...ko la jawabnyer....
Saya ada satu cadangan utk awak..apa kata awak ambik bibik yg datang kerja harian jer...maybe awak ambik weekend jer dan bayaran ikut jam...yg tu maybe sesuai...Amacam?

TinyTini said...

kak aya:tula kena pilih nursery betul2
Noen: bkn setakat susah nak cari bibik, tp kalau dapat blom tentu yg ok
Dila: tula tini setuju sangat, ada pro & cons nya..tp kalau dapat yg baik, ok sangatlah..lega hati.
En Meor: Itulah yg kami praktis skrg, antar nursery je, tp amik weekend maid tuk kemas especially mopping..

yangbaik said...

ambil bibik memang ada pro dan kontra, InsyaAllah kita akan dapat bibik yang baik andainya kita sentiasa berdoa Allah dan sentiasa berbuat baik sesama manusia.

Anak saya dah 3 dan saya guna bibik sejak dapat anak ke2. Alhamdulillah setakat ini dan mudah-mudahan sehingga kapanpun saya mempunyai bibik yang baik. Kalaupun tidak terbaik tetapi boleh get along dengan family kita dah cukup baik.

Related Posts with Thumbnails