Saturday, March 26, 2011

Ahamdulillah, umurku masih panjang

Alhamdulillah, one of the earliest words that I could say yesterday. I was nearly hit by a parked car whereby the driver wrongly stepped on different pedal. I was just crossed the car and suddenly bang! Tembok pun pecah and the car stopped but the engine still vrooming. kalau tadek tembok tu mmg akan ke depan lagi pergi kereta tu. kalau saya lambat 3 saat saya da kena semalam. iyerlah, what do you expect, crossing in front of a parked car. kat basement parking office saya plak tu.ala, macam kita tengok dalam tv kemalangan yg dirancang kat tempat parking tu..ramai yg datang menenangkan saya memandangkan nafas saya turun naik sbb masih terpinga2 terkejut. Semua orang melafazkan kesyukuran sbb tiada yg cedera. Masa tu mostly orang yg saya tak kenal sbb bkn office saya. Ada beberapa je orang office saya. Kereta orang tu rosak break.

then saya naik office, ada ramai officemate tanya..tetapi, bayangkan, dalam keadaan kita macam tu, tiba2 ada orang memberi reaksi sebegini:

Tini, you punya ni cepat naik. (as if cepat panic). Not good you know, not good for you.

I was with other two colleagues, we looked at each other. Then yg bercakap td left.

What do you expect dalam keadaan macam tu we can think to be panic or not to be panic. Kalau really kena tadi, tembok pun pecah berderai, kalau orang confirm putus lunyai. Bukannya saya panic meraung sana sini pun, I was just panic, darah naik ke muka then I just ternangis kuar air mata. so what? please la, kalu nak respond, naktunjuk kononnya concern, bg lah kata2 yg elok jgn nakbuat orang piss off.

Tp moral of the story:
1.kena fokus masa lintas walaupun depan kereta yg berenti.
2.jgn leka bersms masa tgh berjalan dijalan raya/tempat parking (applies to another person after me semalam, nasib baik dia pun tak kena langgar sbb saya jalan dulu depan dia crossed the car dan bila da selesai kejadian kereta tu kat tengah2 kami)
3.selalu kena check kereta especially break.
4.yang paling penting SENTIASALAH INGAT maut boleh datang bila2 & dimana sahaja. Marilah kita sama2 bersedia menghadapinya.

Thanks for your time.

5 comments:

NuReEn faRhaN said...

semua org panic bila b'depan dgn situasi mcm tu..as for me pun tgk org xcident dr jauh pun dh turun naik nafasnya..inikan pulak bila hampir2 kena mcm tu..mmg xpatut org tu respond mcm tu..
syukurlah Tini xde pape

Jendela Hati said...

As salam... ziarah sini.. salam kenal...syukur tini tak apa2...

mamaAm said...

Alhamdulillah...saya nazar bagi blanket last admission kat spital dulu......Alhamdulillah....take care

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

btl tu kak..kdg2 kite dh cukup bhati2 dh tp org lain plak wat hal.sy pun hr tu pnh kne langgar blkg kt trafic lite.imagine trafic lite tu sume org bhenti.out of sudden org blkg x nmpk merah die langgar kite! dh la ore ngan adam ms tu!lg scray kannn.alhamdulillah hny kerete yg rsk, both son n myself xde ape :)

TinyTini said...

nureen & jendela hati:thanks for your ziarah & comments. Selamat berkenalan

mamaAm:pernah masuk spital ke?

faeeza: tula, kita hati2 orang plak tak hati2..lumrah kehidupan..

Related Posts with Thumbnails